Betraktelse i augusti

Det börjar definitivt bli mörkare på kvällarna nu och det känns lite jobbigt även om sommaren har varit bra. Vad som känns kul är dock att snart är klubbstationen på HF-sidan på SKØUX i gång så man kan köra från den igen i stället för att behöva skaffa sig nån meckig remote-styrning och liknande. Med den kommer det bli ännu roligare att häcka där på kvällarna för att köra radio.

Det har inte blivit så många utflykter i sommar mer radiokörning och övernattning ute i tält eller hängmatta. Det är flera anledningar till det men mycket är att att vi numera vårdar två sjuka katter och det blir inte så mycket farande omkring. Visst kan man också fara ut för att köra lite några timmar ändå men för det ska bli riktigt roligt vill man ju ha lite tid på sig.

SSA Remissvar Instegscertifikat

SSA har svarat på PTS förslag till utforming av instegscertifikat för amatörradio. Man ser positivt på PTS förslag som det ligger och man påpekar några mindre ändringar som har att göra med definitioner och föreslår att man också ska ha krav på CE-märkning vad gäller sändarutrustning men inte annan utrustning så som exempelvis antenner.

Ett förtydligande görs också att effektbegränsningen gäller 25 W ERP alltså effektivt utstrålad effekt från en dipolantenn. Det kan alltid diskuteras om man ska mäta i vad som kommer ur antennen eller vad som kommer ur radio (effekt tillförd antennsystemet) och vad som blir det enklaste att söka efterlevnad för. Ur störningssynpunkt är ERP mer eftersträvansvärd, för att underlätta för amatören är effekt tillförd antennsystemet kanske enklare.

Uppdatering: Jag missförstod eller läste slarvigt. Det som gäller enligt uppgift från SM5PHU är att det är alltså 25 W PEP tillfört antennsystemet på HF och 25 W ERP på VHF och uppåt. Anledningen är att det är enklare på dessa frekvenser att konstruera riktantenner med hög direktivitet.

En skillnad mot tidigare är att SSA föreslår att ge tillträde till 70 cm bandet trots att det inte är ett exklusivt amatörband. Detta var ny information för mig också då man tidigare sagt att instegscertifikatet endast ska gälla för amatörradioband som inte delas med andra tjänster just för att man skulle kunna minska ner kunskapskraven kring att störa och bli störd. Jag finner dock det positivt eftersom på många ställen är det repeatertrafiken som är sammanhållande för radioamatörerna inom ett geografiskt område.

SSA vill även förtydliga att instegsamatörer får använda repeatrar men inte själva handha och sätta upp sådana relästationer på eget bevåg. Detta känns som en mycket rimlig hållning i frågan och jag hoppas att PTS avsåg detta och inte att instegscertarna inte skulle få använda lokala repeatrar.

När man ändå brottas med undantagsföreskriften föreslås också att effektbegränsningen i 30 m-bandet ökas från dagens 150 W till de 200 W som gäller för de flesta andra amatörradioband utan särskilt högeffekttillstånd.

Man tar även upp den i Sverige mycket låga effektbegränsningen som råder för amatörradio i 2.4 GHz-bandet exempelvis för satellittrafik (OSCAR100) och liknande och vill att PTS ska se över om man inte kan tillåta liknande effekter som i grannländerna.


AM-test 2024

Den första lördagen i augusti och februari månader går AM-testen av stapeln. Den anordnas av Arboga Radioklubb och det är en lekfull och gentlemannamässig radiotävling som pågår under 2 timmar där det gäller att få så många kontakter som möjligt.

AM är kanske mitt favoritsändningsmod. Det är ett av de äldsta sätten att modulera tal och det är fint och vackert när det är välmodulerat. Det är också svårt och kräver en del av operatören så just därför borde vi alla köra AM-testen i augusti!

Tidpunkt

DATUM: lördagen den 3 augusti 2024
TID: kl 10–12 svensk sommartid (08-10 UTC)

Poängräkning

Poängräkningen är som följer:

  • Kontakt med fast station 1 poäng
  • Kontakt med portabel station 2 poäng

Om du är en portabelstation får du sedan du räknat ihop dina poäng från alla QSO:n multiplicera poängsumman med 2.

Även om motstationen inte skickar in en logg får du poäng om hans signal återfinns i minst 2 stycken loggar.

Regler

Frekvensområde3600–3750 kHz
Effekt≤ 100 W (50 dBm)
ModulationAM, dubbla sidband och bärvåg
KlasserPortabel, Fast
AnropCQ AM-Test
TestmeddelandeRS, Förnamn, Ortsnamn
LoggKlass, Eget QTH, tid, motstation, RS, namn, QTH
Testinformation, regler och begränsningar

Full information finns på testsidan här.

Loggblad

Jag har också tagit fram ett särskilt loggblad för AM-testen som du även tillsammans med andra varianter på loggblad kan hitta på min loggbladssida. Särskilt anpassad för portabelstationer att skriva på ute i busken med rätt utseende för loggen och det testmeddelande som ska skickas.

Instegscertifikat

Arbete pågår mellan SSA och PTS att ta fram ett nytt amatörradiocertifikat som motsvarar en Novis-klass i andra länder men baserat på internationellt gångbara krav på radioamatören. En tanke med detta är att minska ner tröskeln som för en del upplevs som hög vad gäller kravbilden på det nuvarande amatörradiocertifikatet.

Det nuvarande certifikatet ska dock inte förändras utan en ny klass kommer tillföras. En stor anledning till det är att de privilegier som vi har inom amatörradion också förutsätter ett ganska ordentligt kunskapskrav bland de som ska använda utrustningen.

Ett instegscertifikat kommer få en något annorlunda utformning och lite snävare krav, just nu ser kravbilden ut som följer:

  • Endast tillgång till de frekvensband som (I Sverige) är exklusiva amatörradioband och inte delas med andra radiotjänster. Detta innebär att instegscertifikatet ej ger tillträde till exempelvis 80 m eller 70 cm banden
  • Begränsning i radions effekt till 25 W. Effektklassen liknar den effektbegränsning som används för andra radiotjänster av typen kommunikationsradio som diverse landmobila radiotjänster men även marin radio mm
  • Endast använda CE-märkt sändarutrustning som inte har eller får modifieras
  • Särskid serie av amatörradiosignal (SH-serien)

Det kan komma att bli fler eller färre krav innan allt är klart men just nu arbetas det på att ta fram nya certifieringsfrågor i linje med detta för SSA:s provfrågebank. Sedan är det en del beslut som skall tas på vägen både juridiskt och praktiskt och en del formalia som ska komma på plats.

Sannolikt kommer vi skriva någonstans i den senare halvan av 2025 innan vi kan se de första instegscertarna på banden men bättre sent än aldrig!

Nedan några fler resurser på nätet för den som vill läsa mer:

SSA: Instegscertifikat

SSA: Arbetet med Instegscertifikatet går enligt plan

PTS: Konsekvensutredning i fråna om Post- och Telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare

Såhär skriver PTS i sitt remissförslag:

Den skarpögde ser förstås att det finns ett felslag här, frekvenserna för 40 m bandet ska förstås vara 7,0-7,2 MHz och inget annat.