Det kommer en större uppdatering av Radiohandboken när den är klar men just nu håller jag på med korrekturen så det dröjer inte så länge tills den är släppt. De stora delarna i denna utgåva kommer vara:
Ny struktur med indelningar i kapitel
Endast en bok som innehåller allt, både VHF och uppåt samt HF och nedåt
Ny layout bättre för tryckning
Frekvenslistorna är uppdaterade från de senaste publicerade uppgifterna
Uppdaterade repeaterlistor liksom amatörradiofyrar
Den 16 augusti 2025 kommer SK5RO samt SK5DB att arrangera en radioloppis i Österbybruk och i samband med detta blir det provförrättning för amatörradiocertifikat. Provförrättningen börjar kl 13:00.
Anmälan stänger den 11 augusti och vid den tidpunkten lämnar jag listan med anmälda till kansliet och mailar ut information till de som anmält sig som rör praktikaliteterna kring provförrättningen. Det är viktigt att ni betalar in provavgiften till SSA:s kansli så pengarna finns dem till handa minst 3 dagar innan provet så gör gärna det direkt ni anmält er till provet.
Provtillfället erbjuder följande examineringsmöjligheter:
HAREC på svenska
HAREC på engelska
Instegscertifikat
Provet fungerar precis som övningsproven i provfrågebanken på SSA:s examenswebb och vid provtillfället kommer ni att få låna en surfplatta på vilken ni gör provet. Det ni bör ha med er är penna och godkänd miniräknare (miniräknaren får inte ha möjlighet att lagra formler eller text).
Av mig kommer ni få anteckningspapper samt en sortomvandlingstabell.
Anmäler ni er på examenswebben, kontrollera att era personuppgifter stämmer för jag kommer använda dem för att upprätta deltagarlistan. Särskilt viktigt är då
Personnumret för det är till detta examineringen knyts
Adressen du är mantalsskriven på dit certifikatet skickas
Nyupplagan av boken ”Bli sändaramatör – vägen till instegscertifikat” har ju kommit ut nu och finns att beställa i SSA:s hamshop för den som vill ta instegscertifikat och studera på egen hand eller tillsammans med andra i en amatörradioklubb eller liknande.
Men arbete pågår också att göra en del II av denna som bygger vidare mot HAREC (det fullständiga amatörradiocertifikatet) och som gör att man får all information, övningsfrågor osv för att klara det fulla certet. Arbete pågår med korrning och att se över att den är komplett så den väl täcker in alla avsnitten, det är en del arbete kvar innan den kan gå till tryck men det är under utformning.
Vi kan alltså så småningom förvänta oss att det finns lite enklare böcker än den mycket omfattande KonCEPT-boken (även som nedladdningsbar PDF) som förvisso täcker in allt som behövs men som också innehåller väldigt mycket fördjupande delar som gör att den blir ibland lite svår att hitta i. Jag rekommenderar dock att skaffa den som ett referensverk för den tränger djupare in på många ämnen än vad Bli sändaramatör-böckerna kommer att göra.
Nu finns det möjlighet att boka instegsprov också och provförrättarna har fått utbildning i skillnaderna och hanteringen osv. I praktiken är det ingen större skillnad mot det tidigare provet annat än att det är bara ett enda prov och de avsnitt som inte behövs för instegscertifikatet är borttagna.
Senaste releasen av radiohandboken innehåller kanske inte så enormt mycket nytt men lite om instegscertifikat och en del annat har det blivit. Du hittar den på den här sidan. Mycket nöje.
Jag hade behov av att komplettera min samling pannlampor med en liten smidig som det är också lätt att ta med extra batterier till och efter lite lätt forskning på nätet så fastnade jag för en pannlampa från Silva som heter Discover.
Snabbfakta
Ljuslägen: 25 / 100 / 500 lm Brinntid: 25 / 5 / 2 h Ljusräckvidd: 7 / 20 / 80 meter Rött / gult ljus räckvidd: 5 meter Laddningstid: ca 2 h Kapslingsklass: IP65 Pris: 495 – 600 kr
Allmänt om lampans ljuslägen
Den finns i lite olika färger som gul, blå och svart. Eftersom jag har viss vana vid att leta efter mina pinnaler i terrängen uppskattar jag en kontrasterande signalfärg, så det fick bli den gula versionen även om band i sådana färger ofta ser smutsiga ut efter en kortare tids användning. Det viktiga är jag hittar den.
Pannlampan har 4 st LED framtid. En kraftig för mer riktat avståndsljus, en medelstark för mer lokalt och spritt ljus, en röd/gul som inte förstör mörkerseendet och en svagare vit för den belysning man behöver i lägret.
Ljusbilden kan inte justeras i denna lampa men det gör ingenting egentligen utan det fungerar bra. När man tänder den tänds först den svagaste vita LED:en upp som ger 15 lm ljusstyrka och det fungerar för att rota i packningen, titta på en karta eller lite andra sådana uppgifter.
I det ljusläget så brinntiden mycket lång. Med hybridbatteriet räcker det 25 timmar, med 3 x AAA (LR03) räcker det ungefär 20 h. Ljusavståndet är här ca 7 meter.
I nästa ljusläge så tänds både den lilla dioden och den medelstarka upp och det ger ett mycket bra ljus för att se saker i närområdet. Då är det 15 lm plus 100 lm och det ger 5 h brinntid och ett ljustavstånd på ca 20 meter.
I maxläget är medium + maxdioderna tända och det ger en total ljusstyrka på 500 lm, en brinntid på ca 2 h och runt 80 meters ljusavstånd. Här ser man ganska bra rimligt långt bort för en så pass liten lampa ändå.
Funktioner
Normalljus
Tända lampan görs med ett tryck på den enda knappen som lampan har. Efdterföljande tryck cyklar då mellan följande ljuslägen:
15 lm närljus
100 lm kringljus
500 lm kring- och fjärrljus
Ett längre tryck stänger av lampan.
Ljus som bevarar mörkerseende
Det finns också ett mod med röd/gul lysdiod som används om man vill se i mörker men bevara mörkerseendet. Det aktiveras med ett längre tryck i avslaget läge. Påföljande korta tryck alternerar mellan följande ljuslägen:
Rött ljus
Gult ljus
Det röda ljuset som ju är monokromatiskt (innehåller bara en frekvens) gör det svårt att se färgnyanser och det gula ljuset bevarar fortfarande mörkersynen ganska väl samtidigt som det gör det möjligt att se skillnad på i alla fall en del färger. Det gula ljuset verkar dikromatiskt (innehåller två färger) och de prov jag gjort har fungerat riktigt bra för just kartläsning eller instruktionsböcker och liknande.
För att stänga av hålls knappen inne lite längre.
Knappschema
Batteriindikator
På sidan av lampan finns en batteriindikator som visar med lysdioder hur laddningsgraden är. Den tänds när man slår på eller slår av lampan i några sekunder.
Sista LED:en blinkar rött om batteriet är slut eller lampan är låst.
Sammanfattningen av de viktigaste delarna som skiljer instegscertifikatet från ett fullödigt amatörradiocertifikat blir då:
Maximalt 25 W PEP tillfört antennsystemet på HF och 25 W ERP på VHF.
Amatörradiosändaren ska anpassas så att den inte stör användningen av andra radioanläggningar
Får endast använda CE-märkta radiosändare
Ger inte rätt att sätta upp egna automatiska radiosändare eller fjärrstyrning av amatörradiosändare
Med instegscertifikat är följande band tillåtna att sända på:
40 meter (7 MHz)
20 meter (14 MHz)
15 meter (21 MHz)
10 meter (28 MHz)
6 meter (50 MHz)
2 meter (145 MHz)
Övriga amatörradioband blir tills vidare endast upplåtna för den som har fullt certifikat men detta är en mycket bra början!
Tyvärr har inte PTS tagit med 70 cm bandet (433 MHz) i detta läge men det kan bero på att man inte hunnit helt behandla och konsekvensutreda SSA:s svar på remissen kring detta så vi får hoppas på att det kommer i nästa uppdatering av undantagsföreskriften.
En stor anledning är att det förekommer många repeatrar på 70 cm bandet och det vore ju synd om inte instegscertarna skulle få använda dessa.
Utbildningsmateriel och provfrågebanken
SSA har tagit fram ett studiematerial som håller på att tryckas upp för utbildning av instegscertifikat, några ändringar kommer behöva göras i sista minuten varför det nog bli något försenat men förhoppningsvis inte så mycket.
Provfrågor för instegscertare har utarbetats under tiden och om än det kanske finns lite kvar att göra bör dessa snart också kunna sjösättas för den som vill ta ett sådant certifikat. Som med det fullödiga certifikatet kommer också instegscertets provfrågor finnas tillgängliga så småningom att öva på via nätet.
Ibland vill man bara ta med sig en kaffepanna och dra ner till sjön och koka lite vatten. Så även denna dag och så fick det bli. Jag tror att bilderna får tala för sig själva också hur fint det var. Med en handapparat gick det även öppna Gävlerepeatern men det var ingen som hade lust att svara just här.
Det här är ett rett fränt projekt där man med en antennarray och ESP32 har gjort en visualisering av radiosignaler. Väldigt väl genomfört dessutom med delaymätning och liknande.
Visualiserar väl saker som reflektion, antennvinst och skärmning (bodyloss) och flervägsutbredning samt grupptidsfördröjning för dessa frekvenser (wifi på mikrovåg 2.4 GHz i detta fall).
Den utlovade snön kom minsan med besked. Det blev en rejäl snöskottning i går och det behövdes inget besök på gymmet. Fick gå till den fantastiska macken och ta en korv och lite att dricka och en kaffe och ta en paus. Två och en halv timma tog det att röja tillräckligt för att kunna köra ut bilen på landsvägen, då är gårdsplanen och garageuppfarten fortfarande oröjd. Får ringa Sune som skottade förra året och höra om han kan komma och ta ett nappatag med det.
Katten Linux låg i alla fall kvar i fönstret på ateljen, gamla butiksdelen över elementet och tittade på när jag slet med skyffeln.
I dag har det nu lugnat ner sig så det blir en kortare tur till Gävle för lite kattmat på lunchen och förmodligen lite mer skottning.
På måndag drar jag till Köln för en mässa, det är väl som vanligt ett elände ta sig dit med en rätt lång väntan i München men man får ladda läsplattan med något bra, trycka in öronpropparna och låta omvärlden bero.
Lördagen den 9 november 2024 genomfördes certifikatprov i Uppsala. Vi hade dock inte så många deltagare men den person som skrev klarade sig och det var ju trevligt.
Förmodligen kommer nästa prov arrangeras någon gång i Mars i just denna del av landet. Det finns dock många andra ställen som man kan avlägga prov på. För att hitta dessa är det enklast att logga in på SSA:s Examensweb och när man har sitt konto där kan man anmäla sig till prov som man önskar.
Arbetet med instegsprov verkar fortlöpa och det kommer publiceras en utbildningsbok för detta. Flera klubbar jag har pratat med har redan börjar planera att göra utbildningen som en ”tvåstegsraket” med tanken att deltagarna först läser till ett instegscertifikat och därefter kan fortsätta till det fullödiga certifikatet direkt efteråt eller ta en paus, köra radio och sedan fortsätta.
Andra varianter funderas säkert på också och det finns säkert många bra idéer där ute.
En liten mellanrelease av radiohandboken har gjorts. Det är inga stora ändringar utan bara ett mindre tillägg av ett par formler för att beräkna radiohorisonten på VHF samt sträckdämpningen över en viss distans.
En större relase kommer senare i höst med en hel del nytt i, denna gång med fokus på kortvågens amatörradioband och det utlovas en del matnyttigt där. Inget särskilt datum är planerat men jobbar på den när det finns tid över att skriva lite.
Under de översvämningar vi sett den senaste tiden nere i kontinentala Europa så har man i vissa områden aktiverat amatörradio som sambandsmedel för nödtrafik. Stormen Boris har orsakat stora skador och ett antal dödsoffer både bland boende och de som försöker hjälpa till att rädda människor undan flodvågorna.
Bild: Maciej Kulczynski / EPA
Polska motsvarigheten till vårt SSA har begärt radiotystnad på följande frekvenser för att lättare kunna användas i händelse av att de ordinarie radiosystemen inte fungerar tillfredsställande:
3760 kHz 80 m
7110 kHz 40 m
14 300 kHz 20 m
Till detta kommer sannolikt ett antal frekvenser på VHF och låga delen UHF användas men dessa har inte den räckvidden att man behöver gå ut med att be folk om att undvika dessa frekvenser.
Följande är direkt från polska motsvarigheten till SSA:
As the President of the Polish Amateur Radio Association (=SP5E/Krzysztof), I kindly request radio silence on the frequencies 3.760MHz, 7.110MHz, and 14.300MHz, which may also be used. Thank you for your understanding.
The effects of the flooding are also being felt along the river Danube with Slovakia and Hungary already seeing rising river levels.
The rivers Danube, Elbe, Vistula and Oder all have catchments region, and river flooding may be seen more widely across parts of Germany, Poland, Hungary and Romania over the coming days so again, please listen before transmitting in the area of any of the Emergency Centre of Activity frequencies listed above and avoid causing interference to any response activities.
I also encourage supporting organisations helping those affected by the floods – every bit of help is significant and can contribute to a quicker return to normalcy for many families. Below are links to four major organisations:
Det börjar definitivt bli mörkare på kvällarna nu och det känns lite jobbigt även om sommaren har varit bra. Vad som känns kul är dock att snart är klubbstationen på HF-sidan på SKØUX i gång så man kan köra från den igen i stället för att behöva skaffa sig nån meckig remote-styrning och liknande. Med den kommer det bli ännu roligare att häcka där på kvällarna för att köra radio.
Det har inte blivit så många utflykter i sommar mer radiokörning och övernattning ute i tält eller hängmatta. Det är flera anledningar till det men mycket är att att vi numera vårdar två sjuka katter och det blir inte så mycket farande omkring. Visst kan man också fara ut för att köra lite några timmar ändå men för det ska bli riktigt roligt vill man ju ha lite tid på sig.
SSA har svarat på PTS förslag till utforming av instegscertifikat för amatörradio. Man ser positivt på PTS förslag som det ligger och man påpekar några mindre ändringar som har att göra med definitioner och föreslår att man också ska ha krav på CE-märkning vad gäller sändarutrustning men inte annan utrustning så som exempelvis antenner.
Ett förtydligande görs också att effektbegränsningen gäller 25 W ERP alltså effektivt utstrålad effekt från en dipolantenn. Det kan alltid diskuteras om man ska mäta i vad som kommer ur antennen eller vad som kommer ur radio (effekt tillförd antennsystemet) och vad som blir det enklaste att söka efterlevnad för. Ur störningssynpunkt är ERP mer eftersträvansvärd, för att underlätta för amatören är effekt tillförd antennsystemet kanske enklare.
Uppdatering: Jag missförstod eller läste slarvigt. Det som gäller enligt uppgift från SM5PHU är att det är alltså 25 W PEP tillfört antennsystemet på HF och 25 W ERP på VHF och uppåt. Anledningen är att det är enklare på dessa frekvenser att konstruera riktantenner med hög direktivitet.
En skillnad mot tidigare är att SSA föreslår att ge tillträde till 70 cm bandet trots att det inte är ett exklusivt amatörband. Detta var ny information för mig också då man tidigare sagt att instegscertifikatet endast ska gälla för amatörradioband som inte delas med andra tjänster just för att man skulle kunna minska ner kunskapskraven kring att störa och bli störd. Jag finner dock det positivt eftersom på många ställen är det repeatertrafiken som är sammanhållande för radioamatörerna inom ett geografiskt område.
SSA vill även förtydliga att instegsamatörer får använda repeatrar men inte själva handha och sätta upp sådana relästationer på eget bevåg. Detta känns som en mycket rimlig hållning i frågan och jag hoppas att PTS avsåg detta och inte att instegscertarna inte skulle få använda lokala repeatrar.
När man ändå brottas med undantagsföreskriften föreslås också att effektbegränsningen i 30 m-bandet ökas från dagens 150 W till de 200 W som gäller för de flesta andra amatörradioband utan särskilt högeffekttillstånd.
Man tar även upp den i Sverige mycket låga effektbegränsningen som råder för amatörradio i 2.4 GHz-bandet exempelvis för satellittrafik (OSCAR100) och liknande och vill att PTS ska se över om man inte kan tillåta liknande effekter som i grannländerna.
Den första lördagen i augusti och februari månader går AM-testen av stapeln. Den anordnas av Arboga Radioklubb och det är en lekfull och gentlemannamässig radiotävling som pågår under 2 timmar där det gäller att få så många kontakter som möjligt.
AM är kanske mitt favoritsändningsmod. Det är ett av de äldsta sätten att modulera tal och det är fint och vackert när det är välmodulerat. Det är också svårt och kräver en del av operatören så just därför borde vi alla köra AM-testen i augusti!
Tidpunkt
DATUM: lördagen den 3 augusti 2024 TID: kl 10–12 svensk sommartid (08-10 UTC)
Poängräkning
Poängräkningen är som följer:
Kontakt med fast station 1 poäng
Kontakt med portabel station 2 poäng
Om du är en portabelstation får du sedan du räknat ihop dina poäng från alla QSO:n multiplicera poängsumman med 2.
Även om motstationen inte skickar in en logg får du poäng om hans signal återfinns i minst 2 stycken loggar.
Jag har också tagit fram ett särskilt loggblad för AM-testen som du även tillsammans med andra varianter på loggblad kan hitta på min loggbladssida. Särskilt anpassad för portabelstationer att skriva på ute i busken med rätt utseende för loggen och det testmeddelande som ska skickas.
Arbete pågår mellan SSA och PTS att ta fram ett nytt amatörradiocertifikat som motsvarar en Novis-klass i andra länder men baserat på internationellt gångbara krav på radioamatören. En tanke med detta är att minska ner tröskeln som för en del upplevs som hög vad gäller kravbilden på det nuvarande amatörradiocertifikatet.
Det nuvarande certifikatet ska dock inte förändras utan en ny klass kommer tillföras. En stor anledning till det är att de privilegier som vi har inom amatörradion också förutsätter ett ganska ordentligt kunskapskrav bland de som ska använda utrustningen.
Ett instegscertifikat kommer få en något annorlunda utformning och lite snävare krav, just nu ser kravbilden ut som följer:
Endast tillgång till de frekvensband som (I Sverige) är exklusiva amatörradioband och inte delas med andra radiotjänster. Detta innebär att instegscertifikatet ej ger tillträde till exempelvis 80 m eller 70 cm banden
Begränsning i radions effekt till 25 W. Effektklassen liknar den effektbegränsning som används för andra radiotjänster av typen kommunikationsradio som diverse landmobila radiotjänster men även marin radio mm
Endast använda CE-märkt sändarutrustning som inte har eller får modifieras
Särskid serie av amatörradiosignal (SH-serien)
Det kan komma att bli fler eller färre krav innan allt är klart men just nu arbetas det på att ta fram nya certifieringsfrågor i linje med detta för SSA:s provfrågebank. Sedan är det en del beslut som skall tas på vägen både juridiskt och praktiskt och en del formalia som ska komma på plats.
Sannolikt kommer vi skriva någonstans i den senare halvan av 2025 innan vi kan se de första instegscertarna på banden men bättre sent än aldrig!
Nedan några fler resurser på nätet för den som vill läsa mer:
Version 2.2.1 av radiohandboken har släppts. Som vanligt finns den i tre versioner, en full version som innehåller allting, en för bara HF (kortvåg) och en som innehåller VHF och UHF frekvensmässigt.