Radiohandboken

Uppdaterad 2024-10-07

Här finns den senaste versionen av radiohandboken i lite olika versioner. I denna finns mycket matnyttigt både för radioamatören och för den som (ännu inte) tagit sitt certifikat men använder radio på de fria frekvenserna så som 27, 69, 446, eller 444 MHz mm.

Nedladdning senaste versionen

Ändringar

Nyheter i denna release är enbart en mindre sida i VHF-delen för att göra enklare beräkningar på två saker. Det ena är att beräkna radiohorisonten mellan en sändare och en mottagare på samma eller olika höjd eller radiohorisonten mellan dem. Den andra beräkningen handlar om sträckdämpningen mellan en sändare och en mottagare.

I övrigt har inga större ändringar tillkommit sedan föregående version.

Radiohandboken v2.2.2
Detta är den fulla radiohandboken för både HF (kortvåg) samt VHF/UHF och innehåller all information som annars är uppdelad i de båda delarna för HF och VHF/UHF separat.

Radiohandboken HF v2.2.2
Endast kortvågsdelen av radiohandboken.

Radiohandboken VHF/UHF v2.2.2
Endast VHF- och UHF-delarna av radiohandboken.

MD5 sums

2ed9e3ad7bea01615cd068d38066997b  rhb-full-2.2.2.pdf
ac6e0e553da56d4d8d953f80a7f0d203  rhb-hf-2.2.2.pdf
c697a40cc7e4be9bb03ca0c5411d87f3  rhb-vhf-2.2.2.pdf

Tidigare versioner av handboken

Övriga versioner finns kvar historiskt på release-sidan på GitHub där radiohandboken för närvarande huserar. Letar du efter en äldre version är chansen god att du hittar den där.

Använd inte dev-branchen för något särskilt då den är snabbt föränderlig och kan innehålla felaktigheter.

Mailinglista

Handboken har fått en egen mailinglista som ligger hos Google Groups. Välkomna att delta i den för den som så önskar. Där kommer nyheter postas när det släpps nya versioner av radiohandboken.

Det går också utmärkt att diskutera den och komma med förslag.

Fel och förslag

Om du hittar fel i boken eller har förslag på uppdateringar, sådant som saknas, kan göras bättre eller liknande går det bra att maila till rhb@sikvall.se eller om du har ett GitHub-konto kan du direkt skapa en issue som jag kan titta på till nästa utgåva.

Det går förstås även bra att posta till mailinglistan som ligger som Google Groups.

Källkod

Radiohandboken finns publicerad på GitHUB så det går bra att klona den och göra ändringar och skicka in pull requests till mig den vägen. Radiohandboken är helt skriven i LaTeX som är ett typsättningsspråk som funnits mycket länge.

Källkoden på GitHUB

För att kompilera den egna versionen måste man installera LaTeX först. På linux (debian, ubuntu etc) rekommenderes att man installerar texlive-full. För Windows finns olika paket t.ex. MiKTeX men även texlive för windows. Om du behöver en bra editor så titta på texstudio som editor. Det finns förstås texsystem för MacOS också men jag har ingen sådan så jag vet inte vad man rekommenderar där.

I och med att den ligger på GitHUB är det enkelt att klona projektet, göra ändringar och sedan skicka pull requests till mig. Vill man inte göra på det sättet utan vill påpeka felaktigheter eller föreslå uppdateringar går det förstås att skicka ett mail också till anders@sikvall.se och påtala vad man vill ha ändrat.

Om jag tycker det är en bra ide så fixar jag det. Glöm inte kolla issue-listan först bara, kanske är det redan planerat i en kommande uppdatering.