Uppdaterad 2024-08-14
Min primära anropssignal är SM5UEI men använder även SM4UEI när jag är i Dalarna och SMØUEI när jag är i stockholmsområdet då denna signal är också relativt inarbetad innan jag flyttade till landet.
Just nu sker det många spännande saker inom amatörradion, inte minst så arbetar SSA och PTS intensivt med det som kallas för “instegscertifikat” – ett enklare men också mer begränsat certifikat för de som finner det fullödiga certifikatet för komplicerat. Mer information finns både här och hos SSA liksom hos PTS.
På denna sida finner ni en del matnyttigt så som amatörradiorelaterade länkar och annat som är bra att ha både för nya och gamla amatörer.
Utbildningsresurser och information
SSA-Akademin på GitHUB
Här finns bland annat senaste versionen av ConCEPT-boken och en del andra resurser för utbildning av nya radioamatörer.
Radiohandboken
En förenklad handbok som jag själv skriver på när det finns tid och möjligheter hittar du här. Den kan du ladda ner som PDF.
Föreningar
Kvarnbergets Amatörradioförening
Frekvensband från 1,8 MHz till 24 GHz, fokus på contest och radioexperiment, vi träffas i stort sett varje torsdag året runt från kl 19:00.
Täby Sändaramatörer
En av de mest aktiva klubbarna i Storstockholmsområdet. Håller utbildningar för nya radioamatörer årligen.
SSA
Sveriges Sändareamatörer, huvudföreningen för radioamatörer i Sverige. Här hittar du många resurser, till exempel SM-Callbook som du använder för att slå upp amatörradiosignaler, namn och adress samt i förekommande fall e-post och telefonnummer till enskilda radioamatörer.
Det är också här du kan hitta aktuella bandplaner för HF och V/U/SHF och rekommendationer för hur amatörradiofrekvenserna ska användas så effektivt som möjligt.
Södertörns Radioamatörer
En klubb som ligger naturskönt på Gålå med trevligt folk, även om jag inte är där så ofta så brukar jag alltid tycka om att kika in.
Andra resurser
Undantagsföreskriften
Dennla föreskrift reglerar vad man får göra lagligen på bl.a. amatörradiobanden men också hur många andra frekvenser får användas och under vilka villkor detta gäller. Den uppdateras med jämna mellanrum så det är ganska nyttigt att kika igenom den då och då.
Elsäkerhetsverket
Elsäkerhetsverket ansvarar för att apparater, anläggningar och annat elektriskt relaterat på marknaden är säkra att använda för de som ska använda, installera, uppdatera och underhålla dessa. Här finner man råd om t.ex. störningsproblematik från solceller och robotgräsklippare som är vanliga störkällor som radioamatörer ibland råkar ut för.
Populära föreläsningar
Jag har gjort några mindre föreläsningar vid tillfällen som varit uppskade och de som jag just nu kör är följande om någon är intresserad:
Några enkla antenner för HF
Går igenom några utvalda antenner som fungerar utmärkt för portabelbruk men även i mera fasta installationer. Dessa är den klassiska dipolantennen, off center-matad dipol (OCFD) där en Carolina Windom är en variant, stegmatad doublet och trådantenn av typen longwire.
Till detta även lämpliga baluner, den viktiga skillnaden mellan ström- och spänningsbaluner och några kopplingsscheman samt vad man ska tänka på för det ska bli framgångsrikt.
Rymdväder
Hur rymdvädret påverkar radiokommunikationen och hur man utläser de olika parametrarna, vad de betyder, vad är en Flare och vad är en CME, hur de påverkar olika typer av radiosystem samt kortvågssignalerna för sändaramatörer med mera. Vi lyssnar även tillsammans på den senaste rymdväderprognosen.
I mälardalsområdet kommer jag gärna till en klubb vid behov och kör dem mot att jag får lite kaffe och smörgås eller liknande 😀